Thursday, December 8, 2016

Perkembangan Mata Bayi, Over Stimulation dan Babywearing

Perkembangan Mata Bayi, Over Stimulation dan Babywearing.
=====================================

Assalamualaikum / Hi :)

Semalam, masa check up hasan husain kat hospital, sy 'jumpa' poster ni dalam bilik menyusu :D . So hari ni, nak sembang pasal ni 😘
.
wahhhh jadi pakar mata la pulakk , heheh..
.
Eh, tak lah, nak relate dgn kepakaran saya dalam babywearing la nih 😄
.
Jom tengok poster tu semua :)
.
Dari 0-3 bulan, tahap penglihatan bayi sangat kabur. (Sila rujuk poster) Mereka hanya boleh nampak warna Kelabu, Hitam dan Putih sahaja. Penglihatan mereka semakin bagus bila mereka mencapai umur 6 bulan (full term, bukan bayi pramatang ye, kalau bayi pramatang kita kira lain :) ) . 
.
Apakah kaitannya Perkembangan Mata Bayi dgn Menggendong Bayi? Jeng jeng jengggg 😄😄
.
Saya tahu dan sangat memahami, ramaiiii yg suka gendong anak menghadap ke depan kan? Jangan risau, saya juga begitu... DULU 😄
.
Sekarang, saya TAK NAK anda semua ikut macam saya dulu👭👭 kerana ia boleh mengakibatkan bayi akan Terlebih Rangsangan atau Over Stimulated ; ini adalah antara reasons kenapa kita tak galakkan mak ayah gendong bayi menghadap ke depan 😄
.
Jom berubah 😘😘💪💪💪
.
Sekarang kita tahu, bayi dari awal lahir hingga usia 6 bulan, tahap penglihatannya masih lagi kabur, jarak dan warna nya juga terhad.
.
Bayangkan kita yg rabun, atau ada silau yang tinggi, berjalan tanpa cermin mata, atau memandu tanpa cermin mata yang boleh tapis silau, apa yang kita rasa :) . Berjalan / memandu dengan cahaya silau yang terang, kawasan yang berlopak2, badan kita bergoyang2, pening tak? 😊
.
bayangkan sekejab, .. Ye ,pening, sakit kepala, begitu la yang bayi kita rasa.
.
OVER STIMULATION / Terlebih Rangsangan.
.
Anak yang masih sensitif terhadap cahaya, akan cepat meragam dan sesetengah anak akan terus ‘shut down’ dengan cara, memilih utk Tidur.
.
Sentiasa perhatikan anak kita. Diam dan tidur bukan sentiasa bermaksud 'selesa' ☺
.
**update**
Sentiasa ingat, nak buat apa pun, perlu moderate, bersederhana. Ada anak yang memang suka kita gendong dia menghadap depan, dia memang suka, tapi, dengan info ini, mungkin kita boleh limit kan masa, contoh 10-15 minit, then bagi dia rehat , ubah dia menghadap kita semula :)
.
Semoga dapat manfaat dari post dan poster ni, dan kita akan lebih alert dengan perkembangan anak kita, insha Allah.

****************
Jika ada tersalah info, mohon PM saya secara peribadi, so saya boleh betulkan kesilapan maklumat tanpa menggangu komentar dari pembaca :)

Terima kasih 😘
*****************
Untuk pertanyaan lanjut tentang baby carrier yang sesuai untuk anak anda dari bayi hingga toddler (even preschooler :D ), boleh PM saya personal atau di page saya (seperti dibawah).
.
Terima Kasih 😘

<3
Shahida Radze
Certified Babywearing Educator
Babywearing Institute, USA.
www.facebook.com/sentuhanqasehibu

Monday, November 28, 2016

Kedudukan Yang Betul Ketika Menggendong

KEDUDUKAN BABY YANG BETUL KETIKA MENGGENDONG

Sejak kebelakangan ni, saya banyak kawan baru dikalangan orang yg baru nak berkenalan dengan babywearing. Kebanyakan mereka nih, takde info yang betul dan tak tau mana nak cari info.
.
Kita sebenarnya ada beberapa local babywearing group di malaysia ni, kita ada Babywearing Mamas Central ( Dulu Babywearing Mamas Malaysia) , ada Gendong 101, ada Malaysia Babywearers , dan setiap negeri pun dah ada babywearing group sendiri sebenarnya. Boleh search di facebook.
.
Bila mula bersembang dengan kawan2 baru ni, antara perkara yang selalu mereka cakap adalah, tentang kedudukan baby yang 'nampak' seakan tak selesa dan menyakitkan. 
" Sis, saya nampak anak macam tak selesa je duduk mcm tu"
" Sis, husband saya tak bagi beli carrier sebab nampak anak macam terkepit dalam tu"
" tak sakit ke anak duduk macam tu"
ok, cukup 3 contoh.
.
Jom tengok gambar yg pertama dibawah. 
.
Gambar dibawah nih, menunjukkan posisi baby yang betul ketika dikendong , mengikut perkembangan umur baby. 
.
Sedar tak, kedudukan baby dalam gambar yang 1st skali (0-3 bulan) tu, itu sebenarnya kedudukan baby dalam perut. Jadi, perbuatan menggendong baby ni, sebenarnya, mimik kepada kedudukan baby dalam kandungan kita. 
.
Baby boleh 'mengenal dunia baru' tanpa perlu meninggalkan 'habitat' lama secara tergesa-gesa 😁 faham tak agak-agak ? baby boleh 'kenal dunia baru' secara perlahan-lahan, tanpa paksaan. 
.
Jadi, baby akan lebih tenang, lebih happy dengan maknya. Bila baby tenang, happy, dia akan kurang menangis. ( Memang ada kajian yg dibuat, bayi yang dikendong, akan kurang menangis ) .
.
Imagine ni 1 lagi. Kita yang tak pernah berjauhan dengan mak ayah, tetiba-tiba dapat masuk sekolah asrama. Tak Pernah Berjauhan. Camping pun tak pernah pegi tanpa mak ayah, pendek kata, mmg sentiasa dengan mak ayah. Apa kita rasa, kalau kita tiba-tiba dipaksa tinggalkan mak ayah, TINGGALKAN RUMAH kita, yang peti ais nya penuh dengan makanan. duk asrama nanti, macam mana nak makan, kita dah la kuat makan :D , ha gitu la contoh nya. 
.
Baby akan resah bila dia jauh dengan ibu nya, salah satu sebab, dia tahu, makanan dia, ada pada ibu nya.
.
Nak adapt dengan suasana baru, bukan senang. kita sendiri yang dah boleh control jiwa nih pun, kadang-kadang menangis homesick, kannn :D ini kan pulak baby. Jadi, bagi la baby tu masa untuk adapt dengan suasana baru. 
.
"Nanti baby ni suka 'merap' nak buat kerja pun susah" ---> bab ni saya akan terangkan kemudian, insha ALLAH, doakan saya idea dtg mencurah2 macam air dan (ni paling penting) MASA nak mengarang hehehe. Maklumlah #makbanyakanak. well, feel free to PM saya kalau ada kemushkilan :)
.

Gambar yang 1 lagi pulak, gambaran lebih jelas tentang pembentukan dan perkembangan tulang belakang dan leher baby, mengikut umur bayi matang (Full Term, lahir cukup bulan). 
.
Sebaik baby dilahirkan bentuk tulang belakang baby memang sangat lembut. membentuk seolah-olah bentuk C. 
.
Sebab tu, waktu ni, sangat kritikal untuk kita cari carrier yang boleh jaga tulang belakang baby untuk ianya mendapat perkembangan yg sempurna. 
.
Bila dah masuk bulan ke 3 ke 4, baru la di bahagian leher tu makin menegak, dan begitu la seterus nya hingga baby umur 1-1.5 tahun :)
.





kedua-dua gambar ini perlu saling berkait. jadi, untuk advocator, kalau nak terangkan pada orang baru, tentang kedudukan baby dalam carrier, kene explain kedua-dua situasi nih. 
.
Gambar atas terangkan kedudukan baby dalam carrier, dan gambar bawah terangkan kenapa kedudukan baby dalam carrier perlu begitu.
.
Agak2 jelas tak? 
.
Ye la, menaip guna hempon nih, maaf kalau ada terkurang, tertinggal info, boleh tegur secara berhemah, insha Allah, saya akan baiki 😄.
.
.
.
<3
Shahida Radze
Certified Babywearing Educator
Babywearing Inst. USA (2012)
www.facebook.com/sentuhanqasehibu
Ig : sentuhanqasehibu_babywearing

Wednesday, November 23, 2016

Baby Carrier dan Tulang Belakang Bayi ( Perkembangan Fizikal Bayi )




Saya suka tengok gambar Lady Boss Erin Adzmi guna Tugeda Ideal nih. Tahu kenapa? (Bukan Sebab Nak Bodek tauuuu LoL)
.
Sebab dari gambar nih, kita nampak mcm mana Tugeda Ideal menjaga C-Curve tulang belakang baby. Masa Ni baby Qeera 2mo+.
.
Leher dan tulang belakang baby yang baru lahir tak tegap dan lurus sepenuhnya lagi. Walaupun pada pandangan mata kita, badan dan leher anak nampak 'macam' dah tegap dan tulang belakang nampak lurus, tapi kena ingat, ia sebenarnya masih lembut.
.



Dari seawal lahir hingga 2-3 bulan, leher baby masih belum kuat untuk support (sokong) kepala mereka sendiri. Jadi penting utk kita 'tolong' baby support kepala mereka :)
.
Untuk leher sekurang-kurangnya hingga umur 4bulan ke atas,  leher baby akan makin lurus dan tegap perlahan-lahan (kalau angkat kepala tu, tak senget goyang2 sgt dah la) dan untuk tulang belakang pulak, akan betul-betul tegap dan lurus  Mengambil Masa 1 hingga 1.5 tahun
.
Sebab itulah, kita kena cari Carrier yang boleh menjaga setiap perkembangan anak dengan baik 
.
Saya Sangatttt -Lah suka kalau kita semua belajar untuk guna ringsling atau wrap untuk newborn. Tapi itu lah, saya perlu realistik jugak, perlu terima hakikat, tak semua orang ada masa nak belajar guna Ringsling dan cukup sabar untuk berlilit dengan wrap. .
Apa yang penting, tahu cara guna yang betul dan selamat
.
Sangat bagus kalau dapatkan nasihat terlebih dahulu ☺ , supaya selamat untuk wearer dan wearee (mak dan anak)
.
Tugeda Ideal ni SSC Baru Dari @TugedaCarrier Yang Boleh digunakan Dari Newborn hingga umur 2 Tahun
.
Harga Pengenalan Tugeda Ideal RM 250 (2017 Harga Naik ye )
.
Harga Mampu Milik Insya ALLAH 
.
.
<3
Shahida Radze
Certified Babywearing Educator
www.facebook.com/sentuhanqasehibu
Ig: sentuhanqasehibu_babywearing

Monday, November 21, 2016

5 PERKARA PENTING SEMASA MENGGENDONG BAYI.


Umum tahu amalan menggendong bayi adalah bagus untuk perkembangan bayi, juga memberi kesan positif kepada ibubapa dan juga penjaga. Tapi hakikatnya ramai lagi masih belum arif tentang cara menggendong bayi dengan betul dan selamat.

Seperti kebanyakan barangan bayi yang lain, alat gendongan yang ergonomik juga boleh membahayakan keselamatan bayi jika 5 perkara dibawah tidak dipraktikkan.
Jadikan 5 perkara ini sebagai panduan untuk kita menggendong bayi dengan selamat  :

1. Periksa alat gendongan bayi (baby carrier) sebelum mula menggendong. Pastikan setiap bahagian alat gendongan bayi berada dalam keadaan selamat.
2. Pastikan kepala dan belakang bayi disokong dengan baik supaya kesihatan tulang belakangnya terjaga.
3. Sentiasa pastikan bayi boleh bernafas dengan baik.
4. Biasakan diri dengan menggendong di hadapan (front carry) dahulu sebelum mencuba memulakan gendongan di belakang (back carry).
5. Sentiasa utamakan keselamatan bayi, elakkan menggendong dalam keadaan merbahaya.

<3
Shahida Radze

Thursday, August 28, 2014

Size dan jenis ikatan untuk wrap ( Sizes and tying Methods)

Size Wrap

Size 2 = 2.7m
Size 3 = 3.2m
Size 4 = 3.7m
Size 5 = 4.2m
Size 6 = 4.6m
Size 7 = 5.2m
Size 8 = 5.7m

::Size wrap di atas adalah mengikut size ukuran standard wrap Didymos, walaubagaimanapun , size dan ukuran ini telah diguna pakai oleh semua jenama, jika ada perbezaan pun mungkin hanya sedikit sahaja::

saya copy and paste dari website didymos.de

http://www.didymos.de/en/DIDYMagazine/Baby-Carriers/Sizes/



Wrap DIDYMOS  berbentuk parallelogram, dengan tapered ends (hujung berbucu serong) . ini akan memberi kita lebih 'tail' untuk buat ikatan. kebanyakan wrap mungkin akan 'shrink' (memendek) sedikit selepas dibasuh untuk pertama kali.


BACK CARRY




Ramai yang tanya saya macam mana nak letak anak di belakang utk back carry , dan mintak saya tolong ajar macam mana nak buat. seronok kan tengok anak di belakang dan boleh tengok view yang kita tengok.

Sebelum saya bercerita dengan panjang lebar , mula-mula skali kita kena tahu, wearer perlulah mahir dengan 'front carry' dulu (tak kira la FWCC atau FCC dan jugak hip carry) sebelum cuba back carry . Bila anda dah mahir dengan front carry, anda dah boleh agak fabric (terutama wrap) perlu support kaki anak anda sehingga bahagian mana untuk membentuk 'deep seat' bagi kedudukan yang selesa dan paling penting kedudukan yang selamat.

Sebolehnya, lakukan dengan anak patung dulu untuk belajar letakkan anak di belakang. lebih baik kalau ada 'spotter' atau pembantu yang boleh membantu anda. lakukan di hadapan cermin, jadi wearer boleh nampak kedudukan anak dan fabric betul dan selamat :)

Apa yang perlu wearer lakukan dan sediakan untuk belajar "back carry"

  1. pastikan wearer telah mahir front carry dan hip carry
  2. Guna anak patung dulu untuk practice
  3. lakukan bersama spotter/pembantu
  4. lakukan dihadapan cermin untuk memudahkan wearer melihat kedudukan anak dan fabric/wrap well covered/spreaded over baby's back dan telah cukup 'deep seat' utk kedudukan yang selamat.
  5. lakukan di tepi tilam dan sofa untuk keselamatan.
  6. Hanya lakukan bila badan dan leher bayi anda telah mula tegak dan kuat tanpa perlu di sokong oleh apa-apa alat DAN boleh duduk tanpa bantuan.


Sunday, April 7, 2013

LITTLE FROG SLINGS (WRAPS & RINGSLINGS)

LITTLE FROG 


Pre-Order 06/04/2013- 12/04/2013 (friday)
ETA end of May 2013
50% deposit required from pre-order price.

100% COTTON
STANDARD STRIPES
PRE-ORDER PRICE
SIZE 7= RM 311
SIZE 6= RM 298
SIZE 5= RM 285
SIZE 4= RM 272

100% COTTON
RAINBOW
PRE-ORDER PRICE
SIZE 7= RM 319
SIZE 6= RM 307
SIZE 5= RM 294
SIZE 4= RM 281

40% LINEN+60% COTTON
STANDARD STRIPES
PRE-ORDER PRICE
SIZE 7= RM 414
SIZE 6= RM 397
SIZE 5= RM 380
SIZE 4= RM 358



RAINBOW STRIPES RANGE (Available in 100% cotton and 40%linen+60% cotton)



STANDARD STRIPES RANGE ( Available in 100% cotton and 40% linen+ 60% cotton)


















Little Frog wraps are produced in accordance with Eco-Tex Standard 100 and therefore:- do not contain allergenic dyes,- are free from carcinogenic dyes and dyes suspected of being carcinogenic,- have been tested for the release of heavy metals,- do not contain formaldehyde,- have a skin friendly pH.Strength and quality of Little Frog baby slings were tested by a certified laboratory in accordance with norm PN-EN ISO 13934-1:2002.According to this standard - for a sample size of 25cm height and 5cm wide, stretched the force required to rupture the sample is about 40-50 daN (kg), and this means that for scarves measuring 460cm x 76cm - tensile strength is 1800 daN (kg) (with uniformly applied force).